Ateraz życie

Kompostowanie

lato
kompostowanie

czerwiec 2024

Po Warsztacie…. EKO PORADY

Jednym z tematów poruszanych w czasie letnich warsztatów ekologicznych ☘️ było kompostowanie.Zagadnienie to wywołało bardzo duże zainteresowanie wśród uczestników, dlatego postanowiliśmy umieścić w tym miejscu kilka przydatnych informacji z zakresu kompostowania. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym materiałem i stosowania w życiu codziennym. 

Co to jest kompost?

Kompost to produkt powstający z częściowego, tlenowego rozkładu przez mikroorganizmy. Do kompostu trafiają roślinne resztki ogrodowe (takie jak ścięte gałęzie, chwasty, przekwitłe kwiaty) oraz organiczne odpady z gospodarstwa domowego. Kompostowanie pozwala efektywnie zagospodarować te odpadki, tworząc bogaty w składniki odżywcze produkt, który poprawia strukturę gleby. Jest to metoda bezpieczna dla środowiska, eliminująca ryzyko przenawożenia roślin i idealnie wpisująca się w ekologiczne trendy.

Miejsce na kompostownik w ogrodzie

Warto wygospodarować w ogrodzie miejsce na kompostownik. Najlepiej umieścić go w zacienionym, osłoniętym miejscu, aby ograniczyć parowanie wody i chronić kompost przed wysychaniem. Kompostownik powinien stać bezpośrednio na ziemi, co umożliwi nadmiarowi wody wsiąkanie w grunt i ułatwi dostęp organizmom przyspieszającym rozkład odpadków. Pamiętajmy, że dobrze założony kompostownik nie wydziela nieprzyjemnych zapachów. Jeśli taki zapach się pojawi, może to być spowodowane brakiem dostępu powietrza lub obecnością mięsa lub ryb w kompoście. Zaleca się, aby kompostownik znajdował się około metra od granicy działki.

Zasady kompostowania

Kompostowanie to proces przekształcania materii organicznej z ogrodu i gospodarstwa domowego w cenny nawóz.
Kluczowe zasady to:

🌿 Rozdrobnienie materiału: Im drobniejsze odpady, tym szybciej przekształcą się w kompost.

🌿 Równowaga warstw: Zachowanie równowagi między „warstwą zieloną” (bogatą w azot) „warstwą brązową” (bogatą w węgiel).

🌿 Wilgotność: Kompost nie może być ani zbyt suchy, ani zbyt mokry.

🌿 Dostępność tlenu: Regularne napowietrzanie poprzez przerzucanie kompostu. Ważne jest też naprzemienne układanie warstw zielonych i brązowych.

🌿 Obecność mikroorganizmów i dżdżownic: Przyspieszają proces kompostowania. Nowy kompostownik warto „zaszczepić” `starym kompostem lub preparatami bakteryjnymi.

Warsztaty ekologiczne – część III „JESIEŃ – Lubię jesień” już wkrótce w październiku 2024 na terenie miasteczka Radków. Więcej informacji o III warsztacie.

Zapraszamy !!!